İmplant Nedir?
İmplant çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Bunlar eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu sorunsuz şekilde kullanılabilen daha çok titanyumdan yapılan vidalardır. Bunlar diş doktorları tarafından steril ortamlarda küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilirler. Bu işlem sonrasında yaklaşık olarak iki-üç ay içinde çene kemiğine tamamen tutunur. Bu aşamalardan sonra gerçek bir diş kökünün yerini alan implant, üzerine konacak protezi taşıyacak duruma gelir. Bazı durumlarda hastalara genel anestezi uygulanabilir. İmplant uygulamasının yapılabilmesi için, öncelikle destekleyecek kemik yapısının olması ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Bunlar olmadığı durumda ilave kemik cerrahisi uygulamaları ile de yapılır ve başarı oranı çok yüksektir.
İmplant uygulamasının yapılmasının en büyük avantajı proteze sahip olmaktadır. Yani hastalar kaybetmiş oldukları dişlerin yerine hemen hemen aynı özellikte olan sabit dişlere sahip olunmaktadır. Kaybedilen dişler yerine yapılan doğru bir uygulama çoğu zaman kendi dişlerinizden daha iyi sonuçlar verebilir. Uzun yıllar implant dişlerin kullanımı mümkün olabilir. Ancak bunların sağlanması için uygulamasının uygun koşullarda yapılması gerekir. Hastalar bunlara kendi dişleri gibi bakım yapabilmekte ve sorunsuz şekilde kullanabilmektedir. Ayrıca çekilen dişin bulunduğu kemik zamanla fonksiyon görmediği için zamanla eriyecektir. Çekim sonrası yapılacak implantla kemik erimesi azalacak ve sonra da tamamen duracaktır. Bu yüzden kemiğin korunması hastanın sayesine elde ettiği önemli bir avantajdır.
türleri nelerdir?
Endosteal implantlar: Bunlar cerrahi yolla çene kemiğine yerleştirilir. Daha sonra diş eti dokusunun iyileşmesiyle ikinci bir işlem yapılıpdişeti şekillendirilir. Uygulanan son aşamada yapay dişler, köprüler ya da protezler gruplar şeklinde implanta bağlanmaktadır. Pratikte en çok kullanılan implant şeklidir.
Subperiosteal implantlar: Bu türler diş eti dokusunun alt kısmına çene kemiğine yerleştirilen metal çerçeveden meydana gelir. Diş eti iyileştikten sonra metal çerçeve çene kemiğine sabit durumuna gelir. Metal çerçevede bulunan materyaller diş etlerinden dışarıya çıkar. Buralara implantlar monte edilir. En fazla kullanılan endosteal vida şeklinde olan türleridir.
herkeste rahatça kullanılabilir mi?
Hastalarda implantları yerleştirecek kemik yapısının bulunması halinde (kemik yoksa yapay kemik oluşurulabilir) ve yaraların iyileşmesini engelleyecek sistemik bir hastalığın olmaması halinde, istenildiği kadar kullanılabilir. Yerleştirilen vidaların belirli bir boyu ve genişliği bulunmaktadır. Çene kemiği bunları alabilecek kadar uygun genişlikte olmalıdır. Yani başarılı bir implant uygulaması çene kemiğinin durumuna bağlıdır. Ayrıca uygulanan tedavi sırasında ve tedaviden sonra diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. İmplantın uygulaması kemik gelişimi tamamlanmamış kişiler için uygun değildir. Bu da genelde 18 yaş civarıdır. Bu yaşdan sonra rahatlıkla uygulanabilir.
uygulamasında acı hissedilir mi?
Yapılan anestezi uygulaması ile tedavisi acı vermeden tamamlanır. Uygulama sonrasında oluşabilecek ağrılar uygun bir ağrı kesici ilaçla giderilebilir. Bu tedavide duyulan acı normal bir diş çekimi sonrasında oluşan ağrı kadardır. İmplant yerleştirildikten sonra 1-3 ay içinde iyileşme sağlanır. Bu süreçte hastalara geçici protezler takılır.
tedavisi hangi sağlık sorunlarında uygulanamaz?
İmplant tedavisine engel olacak durumların başında diyabetik hastalar gelmektedir. Ancak bu hastaların düzenli olarak kontrollerini yaptırması durumunda implant tedavisi rahatlıkla uygulanabilir. Diyabetik kontrollerini yaptırmayan ya da yetersiz yaptıran hastalarda iyileşme süreleri uzamaktadır. Bu nedenle hastaların özenle kontrol edilmesi gerekir. Aşırı derecede sigara kullanma alışkanlığı olan hastalarda implant tedavisi sırasında iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu yüzden implantın tedavisi olmak isteyen hastalar sigarayı tedavi öncesinde bırakmalı ve tedavi sonrasındaki iyileşme döneminde sigara içmemelidir. Bunun dışında kemikleri etkileyen hastalıkları olan ve ilaç kullanan hastalarda doktor kontrolünde tedaviye başlamalıdır.
İletişim
Tel: 0532 397 46 44
Mail: [email protected]
Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız