Diş beyazlatma

Beyazlatma işlemi nedir ve nasıl yapılır ?

Beyazlatma, dişlerin yapısında bulunan ( yani içine sinmiş ) renklenmeleri ortadan kaldırma işlemidir.Bunun, klinikte hekim tarafından yapılan ve dişlerin yüzeylerine yapışan bakteri plakları ve diş taşı temizliği ile karıştırılmaması gerekir.

Zaten beyazlatmanın başarılı olabilmesi için öncelikle hekim tarafından diştaşı temizliği yapılmalıdır. Dişlerin tüm yüzeylerinin temizliğinden sonra, ağızdan alınan ölçülere göre ( kişiye özel olarak ) laboratuvarda saydam plastik bir taşıyıcı kalıp ( plak ) hazırlanır.

İyi üretilmiş bir plakta diş beyazlatma jeli için özel yerler ayrılmıştır.Beyazlatmada kullanılan “Carbamide perokside ” içeren özel ilaçlardır.Set halinde şırıngalarda sunulur ve taşıyıcı kalıpta hazırlanmış olan bu özel yerlere sıkılarak ağıza uygulanır.Günde ortalama 6-8 saat ( tercihen uykuda ) takılır. Dişlerinizde daha önce yapılmış olan dolgular ve kaplamalar bu sekilde beyazlatılamazlar, renkleri aynı kalır.

Beyazlatma işlemi herkese uygulanabilirmi ?

Hemen herkese beyazlatma tedavisi uygulanabilir.Ancak hamile ya da emziren anneler ile çocuklarda yeterli araştırmalar olmadığından kliniğimizde bu hastalara beyazlatma tedavisi uygulanmamaktadır. Yaklasik %10 luk bir hasta grubunda başarı elde edilemeyebilir. Bu nedenle beyazlatma hizmeti veren bir diş hekiminin fikrini sormak faydalı olacaktır.

Neden bazı insanların dişleri gri ya da koyu sarı renkli ?

Diş rengi aynı göz ya da ten rengi gibi kişiden kişiye farklılık gösterir.Diş rengini etkileyen bir çok faktör vardır.Bunlar : Kalıtımsal etkenler, dış etkenlerin ( çay, kahve, sigara gibi ) boyaması , Gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür nedeni ile, Yaşlılıkla, Beslenme tarzı ile, Dişe gelen bir darbe nedeni ile olabilir.

Dişler beyazlatmadan sonra eski haline geri dönermi ?

Beyazlatma tedavisi uygulanan hastalarin %75’inde geri dönüş görülmemektedir. Ancak değisim olduğunu söyleyen %25’lik grupta 6 ayda bir yalnızca bir gece uygulama yaparak, ilk uygulama sonrası ortaya çıkan beyazlık tekrar elde edilmektedir.

Tedavi süresince nelere dikkat etmek gerekir ?

Beyazlatma işlemi süresince, eğer sigara içiyorsanız taşıyıcı kap-kalıp ağzınızda iken sigara içmemeniz gerekir.Ayrıca dişlerde renkleşmelere yol açabilen gıdalar ( çay-kahve… gibi ) alınmamalıdır.Tedavi sırasında en sık görülebilen problem olan hassasiyet gelişen ilaçlar sayesinde oldukça azalmıştır.Hastaların %5 – 15’inde görülebilen hassasiyet en çok soğukta kamaşmalar olarak tarif edilmektedir, ayrıca dil ve dudakta kabarmalar görülebilir. Ancak, bir kaç gün içinde ortadan kalkar.

Beyazlatma işlemi zararsızmıdır ?

Kliniğimizde uyguladığımız %10 konsantrasyona sahip ‘ carbamide perokside ‘ in hiçbir kalıcı zarara yol açmadığı çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır . Ancak daha yüksek konsantrasyonlar – özellikle hassasiyet açısından – dikkatle kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir